lauantai 3. tammikuuta 2015

Tieni pillin varteen

Hanna kyseli edellisen erotuomaribloggaukseni kommenteissa, miten ja milloin olen päätynyt erotuomarihommiin. Kirjoittelen nyt ensin omasta erotuomarihistoriastani ja joskus toisen kerran siitä, miten erotuomaroinnin voi aloittaa ja millaista pillipiiparointi itse asiassa on.

Heti alkuun todettakoon, että oma tarinani on todella epätyypillinen :D Lähes kaikki erotuomarit ovat itse pelanneet enemmän tai vähemmän pitkään taikka toimineet esim. lastensa joukkueen joukkuejohtajana ennen päätymistään erotuomariksi. Moni myös pelaa, valmentaa, jojoilee tai on muuten seura-aktiivi erotuomarihommien lisäksi.

Itsehän en ole viettänyt nuoruuttani liikunnan parissa ja tutustuin salibandyynkin vasta, kun lähdin opiskelemaan 2005. Osallistuin fuksien yösählytapahtumaan, missä oli huippuhauskaa, vaikka en osannutkaan yhtään mitään. Lisäksi muutama opiskelukaverini pelasi säbää, ja kävin katsomassa joskus heidän pelejään. Pidin heitä tosi taitavina, mikä näin jälkikäteen naurattaa, koska he pelasivat silloin miesten vitosdivarissa :D Se on Etelä-Suomen toiseksi alin sarjataso miesten puolella eikä siis taidon puolesta ehkä mikään paras esimerkki ;)

Tykästyin salibandyyn lajina heti tosi paljon. Se on nopea laji (verrattuna esim. jalkapalloon, joka on mun mielestä tylsistyttävän hidasta), jossa korostuu kevyen pallon vuoksi mailataituruus (verrattuna esim. jääkiekkoon, joka mun kokemattomiin silmiin näyttää lähinnä toistuvalta luistelu-syöttö-taklaus-ketjulta). Huipputasolla myös syöttely ja tilanteiden rakentaminen on todella taidokasta. Viime vuosina varsinkin miesten puolella laji on kehittynyt melko fyysiseen suuntaan, mutta mun mielestä salibandy on omimmillaan juuri nopeana ja mailataitoa ilmentävänä pelinä.

Kävin yhden vuoden treenailemassa erään naisjoukkueen kanssa, mutta en jotenkin saanut kipinää pelaamiseen. Luulen, että vaadin silloin itseltäni liikaa liian nopeasti, mutta iso merkitys on myös sillä, että ihan rehellisesti ja suoraan sanottuna mä en ole joukkueurheilija. Tiedän, että monille joukkue ja yhteishenki on just se paras juttu monissa lajeissa ja antaa mielettömästi tsemppiä, mutta mä taidan olla niin introvertti, että viihdyn paremmin yksilölajien parissa :)

Mietiskelin sitten, miten voisin toimia salibandyn parissa, jos pelaaminen ei ollutkaan se mun juttu. Keksin erotuomaroinnin mutta olin aika epäileväinen, voiko niin ohuella lajitaustalla kehittyä kelvolliseksi erotuomariksi. Päätin kuitenkin uskaltautua erotuomarikurssille, koska kokeilemallahan se selviäisi, onko minusta mihinkään :)

Kävin alkeiskurssin syksyllä 2010, eli tämä kausi on nyt minulle viides. Välillä olen erotuomaroinut enemmän ja välillä vähemmän, esim. loukkaantumisten tai muun elämän kiireiden (kröhöm, gradun loppurutistus) vuoksi. Syksyllä 2013 pääsin erotuomariksi tyttöjen Pohjola Cupiin, joka on tyttöjunnujen pelaajapolun päätöstapahtuma ja myös paikka antaa näyttöjä tyttöjen maajoukkuetta varten. Se oli todella hieno juttu, mutta en kyllä mielestäni ollut vielä ihan valmis sinne: jännitin ihan kamalasti enkä onnistunut niin hyvin kuin olisin halunnut.

En ole todellakaan mikään huipputuomari, vihellän edelleen alueellisia perusotteluita: tyttöjunnuja, nuorempia poikajunnuja, naisten pelejä kakkosdivariin asti sekä joskus satunnaisesti miesten pelejä (niitä tasokkaita kutos- ja vitosdivareita :) ). Ainakin Etelä-Suomessa meillä on aivan mahtava erotuomariasettelija, jolle saa antaa toiveita omista peleistä. Tälle kaudelle olen mm. toivonut, ettei minulle laitettaisi naisten kakkosdivaria, koska en koe kuntoutuneeni vielä leikkauksesta riittävästi.

Tällä hetkellä keskityn nauttimaan peleistäni ja opettelemaan uusia juttuja pikkuhiljaa. Viime kaudella stressasin turhan paljon mm. sen Pohjola Cup -valinnan takia, että minun pitäisi kehittyä paljon nykyistä nopeammin ja olla paljon nykyistä parempi. Sen stressin takia en nauttinut viheltämisestä yhtään niin paljon kuin aikaisemmin. Tällä kaudella olen sitten yrittänyt saada aiempaa rentoutta takaisin. Totta kai haluan kehittyä mutta toisaalta tiedän, että en kehity, jos jätän erotuomarihommat siksi, että stressaan niitä liikaa.

Oletteko koskaan miettineet omaa lajianne tuomarivinkkelistä? Erilaisia tuomariroolejahan löytyy melkein joka lajista, painonnostosta joukkuevoimisteluun ja palloilulajeista ratsastukseen.

4 kommenttia:

  1. Mä tein viime vuonna muodostelmaluistelun seuratuomarikurssin ja tämä on ensimmäinen kauteni pätevänä lajituomarina. Vaikka olen ollut lajin parissa jo parikymmentä vuotta, niin tuomarikursilla opin katsomaan lajia aivan uudesta vinkkelistä. Tuomarointi on mun mielestä tosi kivaa. Olen loppiaisena menossa taas tuomariksi. Pääsen myös ekaa kertaa apulaisylituomariksi, mikä on ihan huikeeta. Haluan kehittyä tuomarina. Se on ikään kuin yksi harrastus.

    Tää sun blogi on kiva. Ois kiva, jos saat tähän sen seuraa-toiminnon, jotta muistaisin useammin lukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olisi tosi kiinnostavaa lukea sun tuomarointiajatuksia enemmänkin! Miltä tuomarointi on tuntunut, onko se vaikeaa jne. Ja kun en muodosteluluistelua kauheasti tunne, niin ihan siitäkin, että mihin kaikkiin asioihin tuomarit kiinnittävät huomiota. Ja miten se toimii, kun on monta tuomaria, jutteletteko ennen kisaa tai kisan jälkeen?

      Laitoin tuonne nyt tuollaisen "Lukijat"-jutun.. kunhan ehdin, tutkailen vielä feedly-, blogilista- yms. optioita, mutta aloitetaan tällä :)

      Poista
  2. Tosi kiva kun kirjoitit tän tarinasi! Jännä sinänsä, ettei sulla ole pelaajataustaa.. se kuitenkin luultavasti on aika yleistä. Mä oon miettinyt kans erotuomariksi ryhtymistä.. mutta toisaalta, riittäiskö mun aika kaikkeen?! Ja olisin varmaan kriittinen itselleni...? Sinällään tykkäsin valmentamisesta, kun aikanaan valmensin pieniä junnuja! Tuomarina saa varmaan kuulla huutoja katsomosta ja vaihtoaitiosta... missä sarjassa tykkäät eniten viheltää?! Hienoa tuo Pohjola cup! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelaajatausta on tosiaan hyvin yleinen tuomareilla ja siitä on myös tosi paljon hyötyä! Itse olen joutunut opettelemaan paljon ihan pelinlukua yms. käymällä katsomassa pelejä... ja yksi iso haaste mulle edelleen on ns. "pelaajien sielunelämän" ymmärtäminen :)

      Aikaa tuomarointi kyllä vie. Itse koen, että jos haluaa siihen keskittyä, pitäisi käydä ihan vähintään 2-3 päivänä per kuukausi tuomaroimassa, mieluiten enemmänkin. Ja kun pelipäivät on viikonloppuna, jolloin ehtisi pitkille polkulenkeille jne., niin valinta on vaikea :)

      Lempisarja... vaikea kysymys! Tykkään peleistä, missä yhdistyy peli-ilo ja taitavuus. Niitä voi olla yhtä lailla junnujen (kilpa)sarjoissa kuin aikuisten (ylemmissä) sarjoissa, jos osuu vastakkain kaksi pelaamisesta nauttivaa (kaveri)porukkaa, joilla ei ole mitään turhaa egoilua ja uhoa.

      Poista